ΑΓΡΟΚΗΠΙΟ ΠΑΡΟΙΚΙΑΣ:
ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΤΕΛΙΚΑ;


Τις τελευταίες εβδομάδες, το θέμα του Αγροκηπίου Παροικίας επανήλθε στην επικαιρότητα.
Όσο και αν ο Σύλλογος προσπαθεί να παραμένει έξω από την Πολιτική, αποδεικνύεται ότι τα πάντα είναι...Πολιτική:
Θεωρούμε ότι οφείλουμε στα Μέλη και φίλους του Συλλόγου μας μια σύντομη ενημέρωση για τα τελευταία γεγονότα που αφορούν το Αγροκήπιο μας:

Μετά από εισήγηση της Λαϊκής Συσπείρωσης Πάρου, τo Αγροκήπιο Παροικίας θα συνεζητείτο σαν θέμα στην συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου την 26/6/2020. Λόγω καθυστέρησης της συνεδριάσεως, αποφασίσθηκε να αναβληθεί για την επόμενη συνεδρίαση, στις 21/7/2020
Στο μεσοδιάστημα, συνεδρίασε η Επιτροπή του Αγροκηπίου (ξαφνικά μετά από 2 χρόνια) στις 7/7/2020 και πήρε απόφαση αναθεώρησης της πρότασης, όπως μπορείτε να δείτε εδώ και σαν νέο προτεινόμενο αρχικό σκαρίφημα, εδώ.
Στην Συνεδρίαση (του Δημ. Συμβουλίου) της 21/7/2020, ο Δημοτικός Σύμβουλος Θανάσης Μαρινόπουλος υπέβαλλε εισήγηση που μπορείτε να δείτε εδώ σαν κείμενο και εδώ σαν παρουσίαση PowerPoint.

Στις 22/7/2020, ο Δήμος Πάρου έβγαλε το παρακάτω Δελτίο Τύπου:


"ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ                                 Πάρος, 22 Ιουλίου 2020
    ΝΟΜΟΣ ΚΥΚΛΑΔΩΝ                             
       ΔΗΜΟΣ ΠΑΡΟΥ
 ΓΡΑΦΕΙΟ ΔΗΜΑΡΧΟΥ  
                                                                        
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η Διοίκηση του Δήμου Πάρου, κινούμενη με γνώμονα ένα στρατηγικό πλάνο ορθής διαχείρισης της δημόσιας περιουσίας, συνεχίζει να λαμβάνει αποφάσεις υπέρ της αξιοποίησης ακινήτων που βρίσκονται στην ιδιοκτησία του, αποδίδοντας έτσι ουσιαστικά οφέλη στους πολίτες.
Στο πλαίσιο αυτό, εντάσσεται και η αξιοποίηση του Αγροκηπίου Παροικιάς.
Πιο συγκεκριμένα:
Το 1934, με την 34/1934 πράξη του Κοινοτικού Συμβουλίου Πάρου, παραχωρήθηκε στο δημόσιο η κοινοτική έκταση 13 στρεμμάτων του  αγροκηπίου Παροικιάς, με σκοπό την ίδρυση από το Υπουργείο Γεωργίας πρότυπου υποδειγματικού κτήματος.
Το 2001, με απόφαση του Υπουργείου Γεωργίας, παραχωρήθηκε στον Δήμο Πάρου η χρήση του κρατικού κτήματος (αγροκηπίου Παροικίας) εμβαδού 20.532,80 εκτός του κεντρικού κτηρίου που στεγάζεται η Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης, για την δημιουργία πάρκου, βοτανικού κήπου και κέντρου προβολής τοπικών προϊόντων. 
Έκτοτε, ακολούθησαν 12 χρόνια αδράνειας καθώς η επίλυση μίας σειράς ζητημάτων κυριότητας και χρήσης, σε συνδυασμό με την αδράνεια σε πολιτικό επίπεδο, καθυστερούσαν την ωρίμανση των διαδικασιών και την περαιτέρω αξιοποίηση του ακινήτου. Ενώ το 2013 το έργο «Αστική Ανάπλαση Παροικιάς Δήμου Πάρου- Δημιουργία υπερτοπικού πόλου έλξης στο παραλιακό μέτωπο του οικισμού από την Εκατονταπυλιανή ως το Αγροκήπιο», τελικά απεντάχθηκε και δεν υλοποιήθηκε.
Στον αντίποδα, η σημερινή Δημοτική Αρχή κινήθηκε αποφασιστικά και στοχευμένα. Σε συνεργασία με την συσταθείσα επιτροπή για το Αγροκήπιο Πάρου μελετά τις προτάσεις των συλλόγων, ήτοι  Ομοσπονδία Παριανών Συλλόγων (Ο.ΠΑ.Σ.), Σύλλογος Παρίων-Αντιπαρίων «Η ΕΚΑΤΟΝΤΑΠΥΛΙΑΝΗ», και «Σύλλογος Παραδοσιακού Οικισμού Παροικιάς Πάρου», ώστε να εκπονήσει ένα πρωτοποριακό αναπτυξιακό σχέδιο ανάπλασης του ευρύτερου οικισμού της Παροικιάς,  το οποίο φιλοδοξεί να αναβαθμίσει συνολικά την περιοχή και να της επαναπροσδώσει την παλιά της αίγλη, ως πρωτεύουσα της Πάρου.
Επιπλέον, εφαρμόζοντας εξειδικευμένη τεχνογνωσία προχώρησε σε μια σειρά από ενέργειες για την επίλυση του θέματος στο πλαίσιο ενός συνολικού επιχειρησιακού σχεδίου του ΟΤΑ, κάνοντας χρήση όλων των κατάλληλων εργαλείων (καταγραφή και καταχώρηση των ακινήτων, κατηγοριοποίηση,  ποιοτική αξιολόγησή τους) ενώ βρίσκονται σε διαδικασία υλοποίησης η χρηματοοικονομική αξιολόγηση και οι μελέτες βέλτιστης αξιοποίησής τους.
Ειδικότερα:
• Τον Ιούνιο του 2015 συνεδρίασε η Δημοτική Κοινότητα Πάρου με θέμα προτάσεις για την αξιοποίηση του αγροκηπίου.
• Στις 21 Οκτωβρίου 2015 το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε την αξιοποίηση 1600m2  του αγροκηπίου για κατασκευή παιδικού ή βρεφονηπιακού σταθμού.
• Τον Δεκέμβριο του 2015 έγινε αποτύπωση του αγροκηπίου.
• Στις 15 Νοεμβρίου 2016 έγινε η μεταγραφή στα βιβλία μεταγραφών του Υποθηκοφυλακείου Πάρου του δωρηθέντος ακινήτου του αγροκηπίου Παροικίας, μία πράξη με την οποία το αγροκήπιο περνούσε πλέον και τυπικά  στην κυριότητα του Δήμου.
• Στις 29 Νοεμβρίου 2017 υπεγράφη η σύμβαση για την εκτέλεση της γεωτεχνικής μελέτης στο αγροκήπιο, η οποία και εγκρίθηκε ομόφωνα από το Δημοτικό Συμβούλιο, στις 29 Μαρτίου 2018.
• Στις 19 Ιουλίου 2018 πραγματοποιήθηκε μονοθεματική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου για το αγροκήπιο, με την υπ΄αρ. 275/2018 ομόφωνη απόφαση συστάθηκε επιτροπή με έργο τη διαμόρφωση πρότασης για την αξιοποίηση του χώρου του Αγροκηπίου.
• Στις 22 Οκτωβρίου 2018 πραγματοποιήθηκε η πρώτη συνεδρίαση της δημοτικής επιτροπής για το αγροκήπιο.
• Τον Μάιο 2020 έγινε νέα αποτύπωση του αγροκηπίου.
• Στις 7 Ιουλίου 2020 συνεδρίασε για δεύτερη φόρα η δημοτική επιτροπή για το αγροκήπιο Παροικίας.
Τέλος, όλο το παραπάνω διάστημα, ο χώρος φροντίζεται από την Υπηρεσία Καθαριότητας και το Τμήμα Πρασίνου του Δήμου Πάρου.
Ο Δήμαρχος Πάρου, κ. Μάρκος Ι. Κωβαίος, δήλωσε για το θέμα σχετικά: «Κινούμαστε αποφασιστικά και με σχέδιο, με όραμα την αστική ανάπλαση της πόλης της Παροικιάς, επιλύοντας ζητήματα δεκαετιών, και αποδίδοντας τα οφέλη στο Δήμο και στους πολίτες. Επιθυμία μας είναι να υπάρξει μία κοινή γραμμή, που θα ενώνει όλους τους θεσμικούς φορείς της πόλης για την αξιοποίηση του Αγροκηπίου και όχι απλά να εφαρμόσουμε τις θέσεις της Δημοτικής Αρχής. Για τον λόγο αυτό εξάλλου, συστάθηκε η Επιτροπή η οποία καλείται να συνεργαστεί με τις αρμόδιες υπηρεσίες και τους εκπροσώπους φορέων και συλλόγων, ώστε η τελική απόφαση να εκφράζει την επιθυμία της τοπικής κοινωνίας.»

Η Λαϊκή Συσπείρωση Πάρου, επίσης στις 22/7/2020, εξέδωσε το παρακάτω Δελτίο Τύπου:

"ΜΝΗΜΕΙΟ ΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗΣ ΚΑΙ ΚΟΡΟΪΔΙΑΣ

Στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο φέραμε το θέμα του Αγροκηπίου της Παροικιάς, της αναξιοποίητης προς όφελος των κατοίκων της πόλης, δημοτικής εν μέρει περιούσιας.
Στη σύγχρονη ιστορία της Πάρου η διεκδίκηση του ακινήτου ξεκινά το 2000 επί δημαρχίας Κ. Αργουζή με αποτέλεσμα την παραχώρηση της χρήσης του από το Υπουργείο Γεωργίας στο Δήμο το 2001.
Από τότε αποφάσεις Δημοτικών Συμβουλίων που έμειναν στα χαρτιά, μελέτες, προτάσεις που αγνοήθηκαν και χρηματοδοτήσεις που χάθηκαν συνθέτουν το σκηνικό των χαμένων ευκαιριών και της αδιαφορίας, να αποτελέσει αυτός ο μοναδικός πνεύμονας της Παροικιάς ένα χώρο αναψυχής, πρασίνου, περιπάτου και βιωματικής εκπαίδευσης για τους κατοίκους της.
Η όποια κινητικότητα για την αξιοποίηση του Αγροκηπίου προέρχεται από την Ομοσπονδία Παριανών Συλλόγων ( ΟΠΑΣ) με την υποστήριξη του Συλλόγου Παρίων «Η Εκατονταπυλιανή» και του Συλλόγου του Παραδοσιακού Οικισμού. Αποτέλεσμα αυτής της πρωτοβουλίας ήταν η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου το 2018, όπου ορίστηκε Επιτροπή για να φέρει την τελική πρόταση αξιοποίησης στο Δημοτικό Συμβούλιο. 
Καμία σχέση το Δελτίο Τύπου της Δημοτικής Αρχής με την πραγματικότητα, που με την προσπάθεια της να εμφανίσει ότι είχε για το Αγροκήπιο στρατηγικό σχεδιασμό, καπηλεύεται και προσβάλλει όλους αυτούς που επί σειρά ετών αγωνίζονται για την αξιοποίηση του. 
Η αλήθεια είναι ότι μέχρι να φτάσει η πρόταση των Συλλόγων στο Δημοτικό Συμβούλιο συναντούσε την απροθυμία του Δημάρχου. Προκαλεί παραπέρα τη νοημοσύνη των κατοίκων της Παροικιάς με την αναφορά ότι «…ο χώρος φροντίζεται από την Υπηρεσία Καθαριότητας και το Τμήμα Πρασίνου του Δήμου Πάρου», όταν για πολλά χρόνια το Αγροκήπιο ήταν μνημείο εγκατάλειψης και χρειάστηκαν επανειλημμένες παρεμβάσεις μας για να φύγουν τα φυτικά υπολείμματα μετά από 9 μήνες από το χώρο.
Χρειάστηκαν δυο ολόκληρα χρόνια για να έχουμε το χωροταξικό του χώρου ώστε η Επιτροπή να μπορεί να προχωρήσει στον επανασχεδιασμό μιας πρότασης, που θα διατηρεί όμως την αρχική φιλοσοφία της. 
Παρόλα αυτά ο Δήμαρχος πιστεύει ότι «…κινείται αποφασιστικά με σχέδιο και όραμα…», ζώντας στο δικό του κόσμο και στη περίπτωση του Αγροκηπίου, κοροϊδεύοντας για μια ακόμα φορά τους κατοίκους της πόλης.
Στηρίξαμε στο  παρελθόν τις προσπάθειες των συλλόγων και συνέχεια αυτής της στάσης μας ήταν και η πρωτοβουλία μας να φέρουμε το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο, όπου εμείς προτείναμε με επιμονή και αποφασίστηκε τελικά να έρθει η πρόταση της Επιτροπής στο Δημοτικό Συμβούλιο μέχρι τέλος του 2020.
Στην όποια προσπάθεια καθυστέρησης ή παραπομπής στις καλένδες για ένα πράγμα να είναι σίγουρος ο Δήμαρχος. Μαζί με μας θα βρει μπροστά του και όλη την Παροικιά.
Πάρος 22-7-20"

Πρακτικά τώρα, μέσα σε 2 χρόνια, το μοναδικό που έγινε στο Αγροκήπιο, είναι κόψιμο καλαμιών το Φθινόπωρο 2019, που σάπιζαν σε σωρούς, ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΑΓΡΟΚΗΠΙΟ, μέχρι πριν λίγο καιρό.
Η δε γενική κατάσταση του χώρου, λόγω της ολοκληρωτικής εγκατάλειψης, πάει από το κακό στο χειρότερο, καθώς επί 2 χρόνια δεν έγιναν ούτε οι απαραίτητοι από τον Νόμο καθαρισμοί του χώρου για πυροπροστασία.

Σαν υπενθύμιση του αγώνα και ενεργειών που έχουν γίνει από την ΟΠΑΣ, το Σύλλογο Παρίων- Αντιπαρίων "Η Εκατονταπυλιανή" και τον Σύλλογο Παραδοσιακού Οικισμού Παροικίας Πάρου, παρακάτω μερικοί σύνδεσμοι από το blog του Συλλόγου, με χρονολογική σειρά:

5/3/2018: Εκδήλωση Πρωτομαγιάς 2018 στο Αγροκήπιο
21/4/2018: Εκδήλωση στην Αθήνα για το Αγροκήπιο
1/6/2018: Αίτημα για εισαγωγή σε ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Πάρου του θέματος "Αγροκηπίου Παροικιάς - Βιωματικό Πάρκο"
17/6/2018: Υποβολή αιτήματος για Μονοθεματική Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Πάρου
5/8/2018: ΑΓΡΟΚΗΠΙΟ ΠΑΡΟΙΚΙΑΣ: ΑΝΕΚΤΙΜΗΤΟΣ ΘΗΣΑΥΡΟΣ! (Σημ. Σαν απάντηση σε άρθρο του κου Κουντρομιχάλη με τίτλο "ΑΓΡΟΚΗΠΙΟ ΠΑΡΟΙΚΙΑΣ: ΑΝΘΡΑΚΕΣ Ο ΘΗΣΑΥΡΟΣ"

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ενημέρωση σχετικά με τους κανόνες του Παραδοσιακού Οικισμού Παροικίας Πάρου

Δελτίο Τύπου - Ευχαριστήριο διοργανωτών για την εκδήλωση της Πρωτομαγιάς στο Αγροκήπιο 2024!