Συνεχίζουμε...


Επ' ευκαιρία του Επιστημονικού Συνεδρίου με θέμα: Νικόλαος Μαυρογένης, ο Πάριος Ηγεμών της Μολδοβλαχίας και η εποχή του, στην Παροικία Πάρου, στις 11-12-13 Οκτωβρίου 2019, ο Σύλλογός μας απεφάσισε να αναλάβει ορισμένες δράσεις:
Θελήσαμε να αναδείξουμε κομβικά σημεία της Παροικίας, που χρονικά έγιναν γύρω από την εποχή του Μαυρογένη και κινούν το ενδιαφέρον επισκεπτών. Τα προφανή, ήταν οι τρεις βρύσες που έγιναν το 1777 με δωρεά του, αλλά και το Νέο Πηγάδι, κατασκευής σύμφωνα με εγχάρακτη ημερομηνία, 1708.

Οι δράσεις ήταν κατ' αρχάς ήπιος καθαρισμός από βαψίματα, ασβέστες κλπ και μετά, τοποθέτηση  διευκρινιστικών πινακίδων.

Ο καθαρισμός προχώρησε μέχρι την ολική αποκάλυψη της μαρμάρινης βάσης για το πηγάδι και ήπιο καθαρισμό των κρηνών μόνο με νερό υπό πίεση. Δεν προχωρήσαμε σε λεπτομερέστερο καθαρισμό (λαδομπογιές, τσιμέντα, πακτωμένα σίδερα) για να μην προξενήσουμε περισσότερη ζημιά στα μάρμαρα. Λεπτομερέστερος και σαφώς καλύτερος καθαρισμός, πρέπει να γίνει από ειδικευμένο συντηρητή.

Αρχίζοντας από το Νέο Πηγάδι, το οποίο Ντόπιοι Ιστορικοί αποδίδουν στον Φραντζέσκο Κρίσπο, και το οποίο ποτέ δεν ήταν απόλυτα καθαρό, απεκαλύφθη ότι το αναμενόμενο οικόσημο κάτω από την ημερομηνία, δεν ήταν κάποιο από τα γνωστά της Οικογένειας Κρίσπη. Το θέμα της ταυτοποίησης, το έχουν αναλάβει ειδικοί επί του θέματος, οπότε η τοποθέτηση πινακίδας ανεβλήθη. Προς το παρόν.


ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗ 14/10/2019:

(Γράφει ο Δημήτρης Ντόλκας)

Πρόσφατα, ο σύλλογος Φίλων Παραδοσιακού οικισμού Παροικιάς, καθάρισε το πηγάδι και το οικόσημο που βρίσκεται στην συνοικία Καινούργιο Πηγάδι Παροικιάς, γνωστή ως Συνοικία των Καθολικών 
Μέχρι σήμερα πιστεύαμε ότι το οικόσημο ανήκε στους Κρίσπη όμως μετά τον καθαρισμό καταλάβαμε ότι δεν εχει καμία σχέση με ρόμβους και σπαθιά.
Πιστεύω ότι ανήκει  στον Γιαννούλη Δαρζέντα, δωρητής του οικοπέδου του προς τους  Καπουκίνους Πατέρες το 1674 για την ίδρυση της μονής των Καθολικών,  γνωστό ως Φραγκομονάστηρο, "Εδωρήθη εις τους καθολικούς πατέρες μικρόν  οικόπεδον υπό του Γιαννουλάκη Δαργέντα,  όπερ ενώσαντες οι Πατέρες μεθ' ετέρου οικοπέδου αγορασθέντος υπό αυτών  ήρχισαν αμέσως τας προκαταρκτικάς εργασίας προς ανέγερσης Μονής". 
Αν δεν  είναι του Γιαννούλη Δαρζέντα τότε πρεπει να ανήκει στον Δον Νικόλαο  Δαρζέντα ο οποίος το 1666 ήταν καθολικός εφημέριος στο Αλτάριο της  Εκατονταπυλιανής. 
Ο Γιαννούλης Δαρζέντας (αν θυμάμαι σωστά) ήταν γαμπρός του άρχοντα Κονδύλη, επίσης ευεργέτης της Καθολικής κοινότητας Παροικιάς
Παραθέτω το οικόσημο των Δαρζέντα και το οικόσημο στο Καινούργιο Πηγάδι.





Για τις τρεις κρήνες, τα πράγματα ήταν σχετικά ευκολότερα, αν και η ζημιές από τον χρόνο και διαχρονικές παρεμβάσεις για να γίνουν λειτουργικές, τις έχουν τραυματίσει υπερβολικά.
Μη ξεχνάμε, ότι και οι τρεις ήταν μέχρι πρόσφατα λειτουργικές, η δε μεσαία, ήταν μέχρι την μέση του δρόμου, μέχρι που καταργήθηκε η όπισθεν δεξαμενή και υποχώρησε η πρόσοψη στον τοίχο πίσω. Την συγκεκριμένη, ΔΕΝ καθαρίσαμε, λόγω τεχνικών δυσκολιών.
Είχαμε σκοπό να βάλουμε και παλιές μπρούτζινες βρύσες, που είχε ανακαλύψει ο κος Άγγελος Πατέλης, αλλά οι βάσεις είναι από διαφορετικές εποχές, οπότε τελικά μόνο στην πρώτη ήταν δυνατόν να βάλουμε 'νέα'. Θα το προσπαθήσουμε μελλοντικά.




Και στις τρεις, τοποθετήθηκαν στο πλάι  διακριτικές δίγλωσσες πινακίδες.


Ευχαριστούμε τους: Δημήτρη Μπαρμπαρή, Ντίνα Πατέλλη, Τάκη Δημητρακόπουλο, Άγγελο Πατέλη για την βοήθεια και συμπαράσταση, και ιδιαίτερα τον Ευθύμιο Κυδωνιέα για την εύστοχη και δημιουργική καθοδήγηση του.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ενημέρωση σχετικά με τους κανόνες του Παραδοσιακού Οικισμού Παροικίας Πάρου

Δελτίο Τύπου - Ευχαριστήριο διοργανωτών για την εκδήλωση της Πρωτομαγιάς στο Αγροκήπιο 2024!