Πρώτη Συνάντηση για την Πυρασφάλεια της Παροικίας


Την Τετάρτη 31/10/18 και μετά από αίτημα του συλλόγου μας,  πραγματοποιήθηκε συνάντηση, με την ομάδα πυροσβεστών του τοπικού κλιμακίου Πάρου, στην αίθουσα του πολιτιστικού συλλόγου Αρχίλοχος με σκοπό την ενημέρωση και δημιουργία εθελοντικής ομάδας, προς βοήθεια των πυροσβεστών σε έκτακτες καταστάσεις, που μπορεί να συμβούν στον παραδοσιακό οικισμό της Παροικιάς Πάρου.

Η συνάντηση ξεκίνησε στις 6:00 μ.μ. και τον λόγο πήρε η επιχειρησιακή ομάδα των πυροσβεστών. Αφού ευχαρίστησε τον σύλλογο μας για την πρωτοβουλία του αυτή, ενημέρωσε για την ήδη υπάρχουσα κατάσταση και τις δυνατότητες του κλιμακίου, για την όποια επέμβαση χρειαστεί να γίνει, σε έκτακτη κατάσταση πυρκαγιάς στον παραδοσιακό οικισμό της Παροικιάς.

 Μας ενημέρωσαν, ότι και οι 14 κρουνοί βρίσκονται σε καλή κατάσταση. Γίνονται έλεγχοι μία φορά το χρόνο, συνήθως πριν το ξεκίνημα της τουριστικής περιόδου. Πρέπει να ζητηθεί όμως από τον Δήμο, να τοποθετηθούν πυροσβεστικές φωλιές, με λάστιχα αναμονής, κοντά σε κάθε κρουνό, για την άμεση καταστολή του συμβάντος.

Τα συνήθη προβλήματα που αντιμετωπίζουν σε τέτοιες περιπτώσεις, είναι η άμεση εκτίμηση της κατάστασης. Τη στιγμή εκείνη, πρέπει να υπάρχουν άτομα που να γνωρίζουν καλά την περιοχή, ώστε να υποδείξουν την πιο γρήγορη διαδρομή και το το σημείο πρόσβασης στο συμβάν. Πρέπει να υπάρχουν άτομα, που να γνωρίζουν τους πολίτες/κατοίκους και να ενεργήσουν γρήγορα για την άμεση απομάκρυνσή τους. Η ομάδα που θα δημιουργηθεί, πρέπει να γνωρίζει καλά τις διαδρομές, και τους κατοίκους του οικισμού, για να ενημερώνει να απομακρύνουν τα όποια οχήματα κλείνουν δρόμους και να μην εμποδίζουν την διέλευση του πυροσβεστικού οχήματος.

Η κάθε περίπτωση μοναδική, διαφορετική και απρόβλεπτη. Η ομάδα αυτή πρέπει να έχει καθαρό μυαλό, να είναι ψύχραιμη ( προς αποφυγή μετάδοσης πανικού).
Πρέπει να έχει τον κατάλληλο εξοπλισμό και εργαλεία, που μπορεί να χρειαστούν. Πρέπει να φορούν γιλέκα φωσφοριζέ για να ξεχωρίζουν, καθώς απαραίτητα να διαθέτουν φακό, αν είναι απόγευμα ή βράδυ. Καλό είναι να υπάρχει σημείο συνάντησης. Κάποια αποθήκη, στο κέντρο περίπου του οικισμού με εξοπλισμό - μικρό φαρμακείο - εργαλεία, (λάστιχο προέκτασης, μάσκες, λοστό, κασμά, πριόνι κ.λ.π. ) Σε περίπτωση συμβάντος – φωτιάς, κάποιος από την ομάδα έχει ορισθεί να τηλεφωνήσει στις δημόσιες υπηρεσίες. (Πυροσβεστική, Ε.Κ.Α.Β.  Δήμο, Αστυνομία, Δ.Ε.Η. κ.λ.π.) και το πρώτο του εγχείρημα, αφού βρίσκεται κοντά στο συμβάν, είναι να κλείσει τον γενικό διακόπτη του ρεύματος και ακόμα  καλύτερα, από το εξωτερικό ρολόι της Δ.Ε.Η.

Η πυροσβεστική το πρώτο που ζητάει από την ομάδα βοηθείας, είναι να εξασφαλιστεί άμεση και ασφαλή πρόσβαση στο σημείο του συμβάντος, για τη γρήγορη αντιμετώπιση του περιστατικού.
Δεσμεύτηκε, για την εκπαίδευση της ομάδας που θα δημιουργηθεί. Και ότι εντός των ημερών, θα οριστεί συνάντηση στο κέντρο επιχείρησης της, για να μας δείξει τον εξοπλισμό και να ενημερωθούμε περαιτέρω για ορολογία, συστήματα κ.λ.π. για την καλύτερη και άμεση επικοινωνία, τη στιγμή του έκτακτου περιστατικού.

Σημειώθηκαν ακόμη, σημεία ευάλωτα σε τέτοιες περιπτώσεις, που δεν διαθέτουν πυροσβεστικά συστήματα, όπως τα Σχολεία, το Αγροκήπιο, καθώς και το Φραγκομονάστηρο που είναι πλησίον του πάρκινγκ του Γράβαρη. Σε μία φωτιά π.χ. σε παρκαρισμένο αυτοκίνητο θα είναι δύσκολη η όποια επιχείρηση (επικαλέστηκαν οι πυροσβέστες).

Ο σύλλογός μας δεσμεύτηκε να ζητήσει με αίτημά του στον δήμο, να μπουν πυροσβεστικοί κρουνοί στα σημεία αυτά ή όπου είναι εφικτό, καθώς και να καταγράψει τα εγκαταλελειμμένα κτήρια του οικισμού, που αποτελούν εστία μόλυνσης και είναι ευάλωτα σε εκδήλωση φωτιάς.

Η συνάντηση έκλεισε με συζήτηση, για το πως θα επιτευχθεί ο στόχος αυτός, ξεκινώντας από την δημιουργία της ομάδας αυτής.              

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ενημέρωση σχετικά με τους κανόνες του Παραδοσιακού Οικισμού Παροικίας Πάρου

Δελτίο Τύπου - Ευχαριστήριο διοργανωτών για την εκδήλωση της Πρωτομαγιάς στο Αγροκήπιο 2024!