Τι ισχύει για τα εγκαταλελειμμένα αυτοκίνητα;



Τα εγκαταλελειμμένα οχήματα εντοπίζονται είτε από τους αρμόδιους υπαλλήλους της Διεύθυνσης Καθαριότητας – Ανακύκλωσης είτε μετά από καταγγελία δημότη. Για να χαρακτηριστεί ένα όχημα εγκαταλελειμμένο θα πρέπει να πληροί τις παρακάτω προϋποθέσεις που αναφέρονται στην παρ.2 του αρ.2 "ορισμοί" Π.Δ. 116/04 (ΦΕΚ 81/Α/5-3-2004):


  1. να εγκαταλείπεται σε δημόσιους, δημοτικούς ή κοινοτικούς δρόμους στους οποίους απαγορεύεται η στάθμευση, για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο από 30 ημέρες.
  2. να εγκαταλείπεται σε άλλους δημόσιους, δημοτικούς ή κοινοτικούς ή λιμενικούς κοινόχρηστους ή μη χώρους και οδούς για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο από 90 ημέρες και χωρίς την άδεια της αρμόδιας Υπηρεσίας ή Αρχής.
  3. να εγκαταλείπεται σε ιδιωτικούς χώρους χωρίς προηγούμενη συγκατάθεση του κυρίου ή νομέα του χώρου κατά δήλωσή του.
  4. να αποτελεί γενικά κίνδυνο για το περιβάλλον, την υγεία και την ασφάλεια των κατοίκων, καθώς και για τη δημόσια ή ιδιωτική περιουσία, ιδίως όταν λόγω της καταστάσεως που βρίσκεται δεν δύναται να ανταποκριθεί στον σκοπό για τον οποίο προορίζεται. 

Αν έχετε παρατηρήσει ότι για αρκετό καιρό υπάρχει ένα εγκαταλελειμμένο αυτοκίνητο στην περιοχή σας, θα πρέπει να απευθυνθείτε στο Δήμο. Οι υπεύθυνοι του Δήμου, μετά από σχετικό έλεγχο, θα εντοπίσουν το εγκαταλελειμμένο όχημα και θα επικολλήσουν σε εμφανές σημείο του οχήματος (συνήθως στο παρμπρίζ) ειδικό αυτοκόλλητο, που θα χαρακτηρίζει αυτό ως εγκαταλελειμμένο. Αν στο χρονικό διάστημα των 45 ημερών από την επικόλληση του αυτοκόλλητου, το όχημα δεν απομακρυνθεί, περιέρχεται στην κατοχή του Δήμου. Στη συνέχεια ο Δήμος παραδίδει το όχημα σε κάποιο εγκεκριμένο σύστημα συλλογής ΟΤΚΖ ("όχημα στο τέλος του κύκλου ζωής του"). Το σύστημα υποχρεούται να δέχεται αυτά τα ΟΤΚΖ δωρεάν. Το όχημα παραμένει στο σημείο συλλογής για 10 ημέρες από την ημέρα περισυλλογής του.

Εάν μέσα στο διάστημα αυτό το όχημα αναζητηθεί από τον ιδιοκτήτη του, τότε παραδίδεται σε αυτόν αφού προηγουμένως καταβληθεί η δαπάνη απομάκρυνσης και αποθήκευσής του. Εάν το όχημα δεν αναζητηθεί, τότε προωθείται προς περαιτέρω επεξεργασία, αξιοποίηση, τεμαχισμό και διάθεση, όπως προβλέπεται για τα ΟΤΚΖ.

Εάν εντοπιστεί ο ιδιοκτήτης εγκαταλειμμένου οχήματος εντός των ανωτέρω προθεσμιών και συγκατατίθεται για την παράδοση του οχήματος για περαιτέρω επεξεργασία, τότε εκδίδεται από το σύστημα εναλλακτικής διαχείρισης Πιστοποιητικό Καταστροφής το οποίο είναι απαραίτητο για την οριστική διαγραφή του οχήματος.

Εάν όμως επιθυμεί να κρατήσει το όχημα χωρίς να το κινεί για συναισθηματικούς ή άλλους λόγους, τότε υποχρεούται να το αποθηκεύσει σε ιδιωτικό χώρο ιδιοκτησίας του ή ιδιοκτησίας τρίτου μετά από έγγραφη συγκατάθεση του τελευταίου. Στην περίπτωση αυτή ο ιδιοκτήτης υποβάλλει σχετική δήλωση στην αρμόδια ΔΟΥ όπου θα αναφέρει το ακριβές σημείο αποθήκευσης και τα στοιχεία που πιστοποιούν τον ιδιοκτήτη του χώρου και συγκατάθεση του αν πρόκειται περί τρίτου την οποία κοινοποιεί και στην αρμόδια αρχή.

Η διαδικασία είναι η ίδια και για τα οχήματα που δεν φέρουν πινακίδες κυκλοφορίας, ενώ ο ιδιοκτήτης επιβαρύνεται επιπροσθέτως με τις κυρώσεις που προβλέπονται στην περίπτωση που δεν συμμορφώνεται με το περιεχόμενο της υπεύθυνης δήλωσης του Ν. 1599/1986 που υπέγραψε με την κατάθεση των πινακίδων του οχήματος του, ότι θα το φυλάξει σε ιδιωτικό χώρο.

Εφόσον ο ιδιοκτήτης εγκαταλειμμένου οχήματος δεν εντοπιστεί εντός των ανωτέρω προθεσμιών τότε το Πιστοποιητικό Καταστροφής παραδίδεται στον αρμόδιο Δήμο ή Κοινότητα. Εάν το όχημα δεν φέρει πινακίδες κυκλοφορίας τότε αναγράφεται στο Πιστοποιητικό Καταστροφής ο αριθμός πλαισίου.


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ενημέρωση σχετικά με τους κανόνες του Παραδοσιακού Οικισμού Παροικίας Πάρου

Δελτίο Τύπου - Ευχαριστήριο διοργανωτών για την εκδήλωση της Πρωτομαγιάς στο Αγροκήπιο 2024!