ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗΣ ΜΟΝΑΔΙΚΟΤΗΤΑΣ, ΕΠΑΝΑΦΟΡΑ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΚΑΙ ΕΠΑΝΕΚΚIΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ



Αγαπητοί φίλοι του Παραδοσιακού οικισμού σας ευχαριστούμε για την εμπιστοσύνη που μας δείξατε σ’ αυτό το καινούριο ξεκίνημα.

Πολλοί μπορεί να αναρωτιέστε: Ποιοι είμαστε;

Είμαστε οι 
συμπατριώτες σας, οι φίλοι σας, οι γειτόνοι σας, αυτοί που συναντάτε στον δρόμο, αυτοί που μεγαλώσαμε μαζί. Είμαστε οι Μπαμπάδες σας, τα ανήψια σας, οι κόρες σας, οι γιοί σας, οι κολλητοί σας, οι συμμαθητές σας. Έχουμε τα ίδια ενδιαφέροντα, τις ίδιες αγωνίες, τις ίδιες σκοτούρες. Μας απασχολούν και ανησυχούν τα ίδια πράγματα. Από την προβληματική καθημερινότητα, μέχρι την αγωνία για το μέλλον της Πόλης μας. Μια Πόλη με ιστορία 3.000 ετών. Που από τα σπλάχνα της φτιάχτηκαν αιώνια αριστουργήματα. Που είναι αναγνωρίσιμη σε όλο τον Κόσμο. Πόσοι κάτοικοι του Πλανήτη μπορούν να το παινευτούν αυτό για την γενέτειρά τους; Όλοι ξέρουμε ‘ξένουςπου το ταξίδι στην Ελλάδα και ιδιαίτερα στην Πάρο, ήταν ο σκοπός της ζωής τους. Πολλοί δεν αρκέστηκαν σε μία ή και πολλές επισκέψεις, και ρίζωσαν εδώ. Αγάπησαν αυτόν τον αιώνιο τόπο με πάθος και νοιάζονται για την τύχη του σαν και μας. Δεν έκαναν όμως κάτι διαφορετικό από του παππούδες και προπαπούδες μας. Κι αυτοί κάποτε, για κάποιους λόγους, ήρθαν εδώ για μια καλύτερη τύχη. Και η Πάρος τους την παρείχε. Όχι όμως πλουσιοπάροχα. Η ζωή ήταν σκληρή και απομονωμένη, οι ανθρώπινοι δεσμοί δυνατοί και τα όποια προβλήματα πάντα λυνόντουσαν μέσα από την ενότητα της τοπικής κοινωνίας. Οι άνθρωποι ζούσαν σε αρμονία με το περιβάλλον τους, ακολουθώντας τις εποχές. Οι πολύωρες εργασίες στο ύπαιθρο, το κρύο, η υγρασία του Χειμώνα και ο συνεχής άνεμος, διαμόρφωσαν την τοπική αρχιτεκτονική με μικρά σπιτάκια κολλητά, για προστασία από τους ανέμους, σε σοφές θέσεις που αλληλοπροστατεύονται. Γενιές ολόκληρες πέρασαν από αυτά και έμειναν ίδια κι απαράλλακτα για αιώνες. Η ζωή κυλούσε σε μόνιμα αργούς ρυθμούς και κανείς δεν νοιαζόταν αν το καΐκι ή πιο μετά το καράβι έκανε δρομολόγιο μια φορά την βδομάδα.

Το δεύτερο μισό του 20ου αιώνα, ήταν καθοριστικό για την μορφή του Νησιού και της Πόλης μας. Η ανακάλυψη της μοναδικότητας του από όλο και περισσότερους, η βελτίωση των θαλάσσιων 
συγκοινωνιών, η άνοδος του παγκόσμιου βιοτικού επιπέδου και η σταδιακή εκμηδένιση των συνόρων, μετέτρεψε τους λιγοστούς παραθεριστές που προσέθεταν κάποιο μικρό έξτρα εισόδημα στους λιτοδίαιτους και αυτάρκεις Νησιώτες, σε στίφη απαιτητικών τουριστών. Οι αυξημένες απολαβές και η σταδιακή πρόοδος, έκαναν να ξεχαστούν πολλά παραδοσιακά και κοπιαστικά επαγγέλματα. Χωράφια εγκαταλείφθηκαν, πουλήθηκαν και άλλαξαν χρήση. Η επιτακτική ανάγκη στέγασης, διατροφής, μεταφοράς και παροχής υπηρεσιών γενικά, στον ολοένα αυξανόμενο όγκο επισκεπτών, διαμόρφωσε μια καινούρια μορφή της Πάρου, που όπως και τις υπόλοιπες περιοχές της Ελλάδας, την έπιασε απροετοίμαστη. Ο απότομος πλουτισμός έκανε τους Νόμους και Κανονισμούς να καταπατούνται ή να ακολουθούν ασθμαίνοντας, χωρίς να προλαβαίνουν καταστάσεις, όπως κανονικά θα έπρεπε. Προσπαθούσαμε να προσαρμοστούμε σε καταστάσεις πρωτόγνωρες, χωρίς συντονισμό. Ποιος μπορεί να μας κατηγορήσει; Γενιές και γενιές πέρασαν από εδώ προσπαθώντας να στραγγίξουν τα απαραίτητα για μια αξιοπρεπή ζωή, και τώρα εμφανίστηκε μια πηγή πλουτισμού, από κάτι που πάντα υπήρχε και για μας ήταν δεδομένο: Η θάλασσα, ο αέρας, τα αρχαία που ήταν σκόρπια παντού και μ’ αυτά κτίζαμε και φτιάχναμε ασβέστη, το κλίμα μας και ο ήλιος μας!

Δυστυχώς όμως η ιστορία δεν τελειώνει εδώ.

Είμαστε σε μια κρίσιμη καμπή. Οι ανάγκες του Τουρισμού μας έκαναν να μεταλλάξουμε το περιβάλλον μας. Δεν είμαστε πια ένα 
νυσταλέο μικρό νησί που οι κάτοικοι μαζευόντουσαν στο Λιμάνι να χαζέψουν τους Τουρίστες που κατέβαιναν ταλαιπωρημένοι από τις λάντζες. Είμαστε πολύτιμο κομμάτι της Βαριάς Ελληνικής Βιομηχανίας του Τουρισμού μας. Οι ρυθμοί και οι ευθύνες μεγάλες, οι αστάθμητοι παράγοντες πολλοί και τα λάθη ασυγχώρητα. Παλιά μια περίοδος 2-3 μηνών με αμμουδίτες, αρκούσε για πλούσια έσοδα. Τώρα πλέον η περίοδος έχει επιμηκυνθεί φτάνοντας τους 6 μήνες και επιβάλλεται να αυξηθεί περισσότερο. Ένας χρόνος με επίμονα μελτέμια μπορεί να αποδειχτεί καταστροφικός.
Οι υποδομές, που ήταν φτιαγμένες για 
υποτυπώδη λειτουργία τους Καλοκαιρινούς μήνες, πρέπει να προσαρμοστούν να λειτουργούν σε ποικιλία συνθηκών. Οι απαιτήσεις αυξάνονται, αλλά πάντα πρέπει στο μυαλό μας να είναι, όχι μόνο το τι δελεάζει τους επισκέπτες, αλλά κυρίως το τι θα αφήσουμε στις επόμενες γενιές.
Ήδη τους στερήσαμε για πάντα την απέραντη ευτυχία να 
τρέχουν σαν παιδιά ξυπόλητα σε χωράφια, να κλέβουν σύκα και σταφύλια από τα κτήματα των μπαρμπάδων, την γαϊδουροκαβαλαρία, να παίζουν κυνηγητό στους δρόμους χωρίς φόβο, να ψαρεύουν με αυτοσχέδια καλάμια από τoν καλαμιώνα της αυλής τους, να κάθονται σε παραλιακά τραπεζάκια και να ακούν μόνο τα κύματα το καλοκαίρι. Τώρα τελευταία, τους στερούμε σταδιακά ακόμα και το να βλέπουν τα αστέρια τις Αυγουστιάτικές νύχτες και τον ήχο της καμπάνας από ανθρώπινο χέρι.
Αυτά όμως μπορεί κανείς να πει ότι είναι αναπόφευκτα αποτελέσματα της προόδου και το τίμημα της ευημερίας.

Όχι, δεν πρέπει να το δεχτούμε, γιατί μαζί με αυτά, ήρθαν και οι ασφυκτικοί ρυθμοί ζωής, αλλαγή νοοτροπίας και κοινωνικών δομών, αδιαφορία για το δομημένο και μη περιβάλλον, συσσώρευση απορριμμάτων, απαξίωση παραδόσεων αιώνων, κορεσμός οικοδόμησης, άναρχες, ελλιπώς προγραμματισμένες και σχεδιασμένες αναποτελεσματικές υποδομές. ‘Όλα αυτά ισχύουν για όλη την Πάρο και δυστυχώς σε υπερθετικό βαθμό για την Παροικία. Εδώ, στην είσοδο του Νησιού, στο παλιό μοναδικό πόλο έλξης του Νησιού, είναι συγκεντρωμένα τα πάντα και συνεχώς συσσωρεύονται περισσότερα. Αντί όμως να υπάρχει ιδιαίτερη μελέτη και φροντίδα ακριβώς για αυτούς τους λόγους, η Παροικία έχει γίνει υδροκέφαλη, ασφυκτιά, και αργοπεθαίνει παραμελημένη. Έχει μετατραπεί σε κέντρο βιαστικών διερχομένων. Με προβλήματα καυσαερίων από πλοία, οχήματα και προβληματικές καμινάδες. Παραλίες που φαγώνονται το καλοκαίρι από τα κύματα των 30+ καθημερινών αφιξοαναχωρήσεων. Ο Παραδοσιακός Οικισμός τελείως παραμελημένος όχι μόνο για τους Κατοίκους αλλά και για τους Επαγγελματίες. Παρωχημένο Νομικό καθεστώς, μιας άλλης ξεχασμένης εποχής. Προσβάσεις δύσκολες, στάθμευση γρίφος, πλήρης υποβάθμιση περιβάλλοντος, σκληρή εγκατάλειψη και περιφρονητική ερήμωση τον Χειμώνα.

Όλα αυτά τα βλέπουμε όλοι, αλλά εμείς σαν Σύλλογος δεν τα παραβλέπουμε. Έχουμε συναίσθηση της ευθύνης με την οποία μας επιφορτίσατε και θα κάνουμε ότι μπορούμε για να πετύχουμε τον Στόχο μας που είναι να οδηγήσουμε την Παροικία σε ένα ανθηρό και προσοδοφόρο μέλλον, σεβόμενοι το παρελθόν μας.
Θα εκμεταλλευτούμε όλες τις δυνατότητες που έχουμε στην διάθεση μας για βελτίωση της κατάστασης. Για τα αδιέξοδα, θα σκεφτούμε καινούριες λύσεις. Γιατί πρέπει. Δεν έχουμε πλέον την πολυτέλεια του χρόνου και πολλές βλάβες είναι, δυστυχώς, μη αναστρέψιμες.
Θα διαφυλάξουμε την ιστορία και την ακεραιότητα του παλαιού οικισμού, αξιοποιώντας τις πιο σύγχρονες ιδέες, εκμεταλλευόμενοι πόρους, αναζητώντας δυναμικές λύσεις και συνεργασίες με Φορείς μέσα και έξω από την Πάρο, με την βοήθεια του Δήμου και του ανθρώπινου δυναμικού που έχουμε στη διάθεσή μας. Όχι όμως παγώνοντας τον χρόνο, ή επιστρέφοντας στο παρελθόν, αλλά επαναφέροντας την ζωή, σύμφωνα με τα σύγχρονα δεδομένα.
Θα αναστρέψουμε και διορθώσουμε κακώς κείμενα από όπου κι αν προέρχονται αυτά, πάντα με γνώμονα το κοινωνικό καλό.
Η μόνη μας ατζέντα, είναι το καλό του τόπου μας.
Θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι στον παλαιό οικισμό οι επιχειρήσεις θα ευδοκιμούν, οι επαγγελματίες και οι κάτοικοι θα μπορούν να συνεργάζονται και να συμβιώνουν αρμονικά και οι τουρίστες θα μπορούν να έχουν μια μοναδική εμπειρία.

Τρόπος:

1. Προτείνουμε να γίνει αυτό μέσω θετικής συμμετοχής και συνεργασίας πολιτών, πολιτικών, επαγγελματιών και κατοίκων. Για αρχή, ο λόγος της συνάντησης μας: καταγραφή προβλημάτων. Δεν θα προτείνουμε άμεσες λύσεις, αλλά θα μελετηθούν όλα τα σχόλια για ιεράρχηση και ρεαλιστική αντιμετώπιση.
2. Με εκμετάλλευση δοκιμασμένων και επιτυχημένων πρακτικών από συνεργαζόμενους Συλλόγους Οικισμών του Νησιού μας αλλά και από Παραδοσιακούς Οικισμούς από όλη την Ελλάδα και Ευρώπη. (κυκλοφοριακό, στάθμευση, προβολή)
3. Πλήρη εκμετάλλευση των ψηφιακών δυνατοτήτων προβολής, ψηφιακών περιηγήσεων και διευκόλυνσης προσέλευσης και εξόδου στην Πόλη και οικισμό.
3. Διατηρώντας ένα πνεύμα συνεργασίας,  κοινών κατευθυντήριων γραμμών, και υιοθέτησης επιτυχημένων πρακτικών για όλους τους οικισμούς του Νησιού μας.
Δυστυχώς τα θέματα που απασχολούν την Παροικία, είναι ίδια ή παρόμοια για 10ετίες. Παρακάτω μερικά, επιγραμματικά και χωρίς σειρά αξιολόγησης:

1. Κυκλοφοριακό και Πάρκινγκ: διαγράμμιση, φωτισμός και εκμετάλλευση
2. Παράνομα παρκαρισμένα
3. Επιβολή της κανονιστικής διάταξης για είσοδο τροχοφόρων στον Παρ. Οικισμό
4. Ρυμοτομικό. (ΠΡΕΠΕΙ να γίνει μέχρι το 2020, ειδάλλως, βαρύ πρόστιμο). 
Επιτακτική ανάγκη εισαγωγής όρων περί παράβασης κανόνων Πολεοδομίας, νόμων (ΦΕΚ) κτλ σε νέα μισθωτήρια συμβόλαια. Αλλαγές σε ΦΕΚ.
5. Υπογειοποίηση κολώνων ΔΕΗ
6. Αγροκήπιο (ενημέρωση;). ΟΠΑΣ.
7. Μέριμνα για επικίνδυνα – παραμελημένα οικήματα
8. Δημόσιες Τουαλέτες - άτομο μόνιμο – άψογη κατάσταση
9. Περιηγήσεις/περίπατοι Κάστρου
10. Εύρεση κατάλληλου Μουσειακού χώρου για Λαογραφικό Μουσείο. Τα εκθέματα από προσφορές είναι πάρα πολλά, και ο χώρος στο Κτίριο Δημητρακόπουλου ακατάλληλος.
11. Περιηγήσεις στους λειτουργικούς μύλους
12. Φροντίδα –σήμανση αρχαιολογικών χώρων
13. Πινακίδες για επιχειρήσεις, πάρκινγκ, αρχαιολογικούς χώρους σε συνεργασία με ΚΔΕΠΑΠ & Δήμο.
14. Φωτισμός στον οικισμό. Σωστή μελέτη, σχεδίαση - Συντήρηση
15. Κανονιστική διάταξη για κλειστά μαγαζιά τον Χειμώνα. Εγκατάλειψη, περιφρονητική εικόνα για τους μόνιμους κατοίκους.
16. Διευθέτηση του θέματος Digea
17. Τύμπανα στον ΟΤΕ, άλλες κατασκευές και νεκρές κεραίες σε ταράτσες
18. Εκμετάλλευση παρεκκλησιών Κάστρου για μικρές εκδηλώσεις ανήμερα. Επιτήρηση σωστών επισκευών τους
19. Εκδηλώσεις μέσα στον Παραδοσιακό Οικισμό, Χειμώνα (Χριστούγεννα, Απόκριες) ΚΑΙ Καλοκαίρι. Εκμετάλλευση όλων των εσωτερικών Πλατειών/Ανοιγμάτων στην Παλιά Πόλη
20. Θέμα του Πρασίνου στον Οικισμό. Παλιά, γεμάτη κρεβατίνες και μπουκαμβίλιες.
21. Συντονισμός με Πανελλήνιο Αρχιτεκτονικό Διαγωνισμό για κοινόχρηστα αντικείμενα Παραδοσιακών Οικισμών (Παγκάκια, φωτιστικά, Πινακίδες, κάδοι απορριμμάτων κτλ)
22. Καμινάδες από Καταστήματα Υγειονομικού Ενδιαφέροντος. Συμμόρφωση με Νόμο.
23. Διευκρίνιση ότι η καθαριότητα, φροντίδα (άσπρισμα) εμπρός από ιδιοκτησία είναι ευθύνη του ιδιοκτήτη

Σας ευχαριστούμε για τον χρόνο σας.

Το Δ.Σ. του Συλλόγου Φίλων Παραδοσιακού Οικισμού – Παλαιάς Αγοράς Παροικίας Πάρου

Η επόμενη συνάντηση θα είναι την Τετάρτη 10 Ιανουαρίου 2018, στις 17:00, στην Αίθουσα του Πολιτιστικού Συλλόγου ‘Αρχίλοχος’


Καλές Γιορτές!






Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ενημέρωση σχετικά με τους κανόνες του Παραδοσιακού Οικισμού Παροικίας Πάρου

Δελτίο Τύπου - Ευχαριστήριο διοργανωτών για την εκδήλωση της Πρωτομαγιάς στο Αγροκήπιο 2024!