Παλιό πρόβλημα,
 στην επιφάνεια




Η τελευταία συγκυρία γεγονότων (2-3 δυνατές βροχές και ο Σεισμός της 30/11/2020) έφερε στην επιφάνεια ένα σοβαρό πρόβλημα του Παραδοσιακού οικισμού. 

Τα παλιά ακατοίκητα ή εγκαταλελειμμένα κτήρια.

Το πρόβλημα μόνιμο και μας έχει απασχολήσει επανειλημμένα.
Οι χειρότερες περιπτώσεις, πέρα από εικόνα εγκατάλειψης, είναι μόνιμες εστίες μόλυνσης μέσα στην καρδιά της Πόλης μας
Ο Σύλλογός μας έχει καταμετρήσει μακροσκοπικά σε χάρτη και φωτογραφίσει τα ‘προβληματικά’ αυτά κτήρια, τα οποία στην καλύτερη περίπτωση, ανοίγουν για μερικές μέρες το καλοκαίρι.
Αυτό μας βοήθησε στο να κάνουμε ένα γρήγορο έλεγχο κατάστασης τους, μετά τον σεισμό.
Να σημειώσουμε εδώ, ότι αυτό, κανονικά είναι καθήκον του Δήμου, όπως και η φωτογραφική αποτύπωση των τελευταίων αυτών δειγμάτων της τοπικής μας Ιστορίας..
Ο Σύλλογός μας έχει ιδιαίτερη ευαισθησία στο θέμα, αλλά δεν έχει καμία εκτελεστική δυνατότητα, πέραν των προτάσεων, συζητήσεων για εύρεση λύσεων με τους ιδιοκτήτες, υποβολή θεμάτων στην Κοινότητα και άρθρα, όπως εδώ.
Είχαμε π.χ. προτείνει τον καθαρισμό και την άρση της επικινδυνότητας ενός παλιού καταστήματος στην αγορά, μοναδικής αρχιτεκτονικής αξίας, αλλά ο ιδιοκτήτης απεδείχθη ιδιαίτερα δύστροπος, με αποτέλεσμα το θέμα προοδευτικά να φτάσει μέχρι την Εισαγγελία Σύρου. Τελικά παρ’ όλο που ‘λύθηκαν’ τα χέρια του Δήμου και έγιναν κάποιες ενέργειες, το πρόβλημα ακόμα, δεν έχει λυθεί…
Αλλά υπάρχουν και περιπτώσεις, που παρόλο που οι ιδιοκτήτες έχουν την θέληση να αναλάβουν την συντήρηση των περιουσιών τους, οι Υπηρεσίες τους ταλαιπωρούν υπερβολικά επί σειρά ετών. Τρεις από τις περιπτώσεις αυτές, μετά πολλά χρόνια, πρόσφατα πήραν επιτέλους την άδεια, και προχωρούν.
Τους ευχόμαστε ό,τι καλύτερο!

Μην ξεχνάμε ποτέ, την ιστορία του Κτηρίου Τεχνών, και το πόσο τυχεροί είμασταν που δεν θρηνήσαμε θύματα τότε. Επίσης είμαστε πολύ τυχεροί που οι μοναδικές ζημιές από τον πρόσφατο σεισμό, ήταν πτώση σοβάδων από τρία κτήρια, χωρίς ευτυχώς θύματα.

Πόσες φορές θα πάει η στάμνα στην βρύση ακόμα;




 


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πρωτομαγιά στο Αγροκήπιο!

Ενημέρωση σχετικά με τους κανόνες του Παραδοσιακού Οικισμού Παροικίας Πάρου